Výsledky Běhu na Kozubovou 2024

Dolní Lomná

Počasí i tentokráte přálo účastníkům Běhu na Kozubovou, ačkoliv zprvu to tak nevypadalo, kdy ještě půl hodiny před startem hustě pršelo. Start již byl bez deště a takto to i zůstalo po celou dobu závodu včetně vyhlašování těch nejlepších. Na start se postavilo 170 závodníků nejen od nás, ale mnoho jich přijelo i ze sousedního Slovenska a Polska.

Závodníky čekala 5 km trať s 500 m převýšením. Běželo se v 12 věkových kategoriích, v mužích i ženách, od juniorů až po ty nad 70 let.

Start závodu byl již tradičně v 10 hodin od pekárny v Dolní Lomné, pak běžci pokračovali přes Polanu, sedlo Pod Kykulou, až k turistické chatě na Kozubové.

Závod mužů opanoval Pavel Dvořák z Atletiky Alojzov, před Františkem Vagenknechtem z Nové Paky. Oba běželi v kategorii mužů nad 40 let. Třetím mužem v cíli byl Jan Fousek z MK Seitl Ostrava, který vyhrál kategorie mužů nad 20 let.

V ženské kategorii triumfovala Petra Pastorová z MK Seitl Ostrava, která vyhrála kategorii žen nad 45 let. Druhé místo patřilo juniorce a běžkyni na lyžích Anně Milerské z Fenix SKI Team Jeseník. Třetí skončila Jaroslava Ježková ze Salomonu, vítězka kategorie žen nad 20 let.

Velký obdiv si zaslouží všichni, kteří zdolali vrchol Kozubové, ale zvláštní uznání patří nejstarším běžcům. Edward Tyka z polských Swietochlowic, pravidelný účastník závodu, letos zdolal vrchol za méně než hodinu ve věku 81 let. Nejmladším účastníkem byl naopak 7-letý Petr Fetr z Dolního Podluží, který závod zaběhl za 43 minut!

Vyhlášení výsledků se konalo u muzea v Dolní Lomné a následovala tombola, do které věcné ceny věnovalo mnoho místních firem a živnostníků, za což jim patří velké díky. Každý předem přihlášený účastník dostal tričko s logem závodu a běžel se svým jménem na startovním čísle.

Závodem provázel Roman Wróbel, starosta Bystřice a mistr Evropy v kulturistice veteránů, který po celou dobu udržoval vynikající atmosféru. Vítězové jednotlivých kategorií si odnesli finanční prémie, medaili s logem závodu a diplom. Tyto ceny byly předány generálními sponzory, TCL DigiTrade a Pila Bocanovice.

Tímto bych chtěl poděkovat všem pořadatelům, sponzorům a především divákům za jejich podporu, která přispěla k úspěšnému uspořádání závodu.

Stanislav Marszalek

ředitel závodu

Fotky jsou zde: https://photos.app.goo.gl/17sL7BFnVrqvuc279

Fotky Franty Rašky ze Sedla pod Malou Kykulou
https://www.rajce.idnes.cz/starochlc/album/beh-na-kozubovou-2024


Comments are closed.